New Posts New Posts RSS Feed - Ny medalje for falne og sårede i strid
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Ny medalje for falne og sårede i strid

 Post Reply Post Reply
Author
vetnet View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 01 oktober 2003
Location: Oslo
Status: Offline
Points: 566
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote vetnet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Ny medalje for falne og sårede i strid
    Posted: 17 januar 2005 at 23:36

Forsvarets medalje for falne og såredeForsvarets medalje for falne og sårede i strid er besluttet innstiftet fra 1. januar i år. - Medaljen er et synlig uttrykk for vår respekt for de soldater og befal som blir såret eller drept i strid, sier general Sigurd Frisvold.  Det sier seg selv at dette er en medalje som vi håper å dele ut færrest mulig av, sier forsvarssjef Frisvold.

 

Internasjonale operasjoner er en naturlig del av Forsvarets virksomhet og innebærer en operativ risiko. Historien over de siste 40 år viser at norsk personell kan bli involvert i strid under denne type operasjoner. I oktober 2003 delte forsvarssjefen, på vegne av FN, ut Dag Hammarskjölds minnemedalje til pårørende. Det gjaldt for 40 soldater som hadde mistet livet mens de var i tjeneste for FN. Det norske forsvaret har imidlertid ikke tidligere hatt en medalje for personell som har blitt såret eller falt i strid.

Klare kriterier for tildeling
Forsvarssjefens klare målsetning er at alt norsk personell skal komme hjem ”safe and sound” etter tjeneste i internasjonale operasjoner. Sikkerheten til norsk personell er derfor helt avgjørende i planlegging og gjennomføring av tjenesten.

Vår målsetning er derfor at vi skal slippe å dele ut denne type medalje. Men vi kan ikke definere oss bort fra at operasjonene innebærer en viss operativ risiko, og at hendelser inntreffer som er annerledes enn det vi ønsker, sier forsvarssjefen.

Vurderingen av hvem som blir tildelt medaljen følger en prosedyre der operative sjefer i avdelingene gir innspill til Forsvarets medaljeråd om aktuelle kandidater. Deretter behandles saken av Forsvarssjefens medaljeråd, som følger formaliserte statutter der det er spesifikke kriterier for hvem som kan tildeles, og hvem som ikke kan tildeles medaljen. Medaljerådet fremmer i sin tur sin anbefaling for forsvarssjefen.

Lydhør
Selve medaljen er utformet av generalmajor (p) Torbjørn Bergesen, Forsvarets rådgiver i heraldikk, i nært samarbeid med Forsvaret. Hvordan rammene rundt tildeling av medaljen skal skje, vil variere fra sak til sak, men general Frisvold sier at Forsvaret naturlig nok vil være lydhør overfor berørt personell og pårørende.

Statutter for medaljen (PDF)Edited by vetnet
Norsk Veterannettverk

Administrator
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down